Tanulmányok - magyar nyelvű (RKI)
Permanent URI for this collection
Browse
Recent Submissions
- ItemA gasztronómia néhány gazdasági és társadalmi jellemzője a rendszerváltás előtt és után(Pro Pannonia Kiadó, 2024) Kovács, Dezső; Horeczki, Réka; Szirtes, Gábor; Vargha, DezsőA gasztronómia minden társadalmi formában különleges alkotási és fogyasztási folyamatot takar, mely különböző helyszíneken és formában naponta ismétlődik. A gasztronómián keresztül visszatükröződnek egy adott korszak hétköznapi társadalmi viszonyai, légköre, jellegzetességei, sőt bizonyos értelemben a nemzet karaktere is. Az ételek, italok, édességek stb. megmutatják az adott társadalmi környezet lehetőségeit, a szakácsok, cukrászok és más szereplők felkészültségét, kreativitását, valamint a rendelkezésre álló alapanyagok, fűszerek mennyiségét és minőségét. A tanulmány a Baranya vármegyei gasztronómiához, vendéglátáshoz kötődő szereplők véleményét mutatja be azon faktorok mentén, melyeknél leginkább szükséges a változtatás.
- ItemAgrárfoglalkoztatás a COVID–19 időszakában és a klímaváltozás árnyékában(2023) Koós, Bálint
- ItemElőzmények: a magyar béke-előkészületek(Egyesület Közép-Európa Kutatására, 2022) Hajdú, Zoltán; Gulyás, László
- ItemA személygépjármű-forgalom növekedésének környezeti hatása egy Győr környéki szuburbán útszakaszon(KRTK Regionális Kutatások Intézete Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály, 2022) Farkas, Orsolya; Hardi, Tamás; Hegyiné Bolla, Katalin
- ItemA határon átnyúló kulturális turizmus territoriális integrációt jelző vizsgálata a szlovák–magyar határszakaszon(KRTK RKI Nyugat-magyarországi Tudományos Osztály, 2022) Hardi, Tamás; Kupi, Marcell; Ocskay, Gyula; Szemerédi, Eszter