Megújulási lehetőségek és gátló tényezők a szerb-magyar határ menti térségekben

Loading...
Thumbnail Image
Date
2015
Authors
Kovács, András Donát
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Regionális Tudományi Társaság/Društvo za Regionalne Nauke
Abstract
Szerbia és Magyarország szomszédos területein, a különböző környezeti, társadalmi, gazdasági, politikai és kulturális hatótényezők egymással szoros és bonyolult kölcsönhatásban állnak. Ebben a „kettéosztott”, ugyanakkor hasonló földrajzi jellegekkel és számos tekintetben közös múlttal rendelkező térségben, remélhetően a jövő is közös! 2011-ben, az MTA RKK és a szabadkai RTT ez irányú közös gondolkodása egy komplex regionális kutatást eredményezett; – „A határ, mint innovációs megújulási tengely” címmel. E kutatás elsődleges célja a szerb–magyar határ menti térség adottságaira építő fejlesztési lehetőségek feltárása volt. Az akkori analitikus és empirikus vizsgálatok alapján jól érzékelhetővé vált, hogy az érintett vidéki tájak és településkörnyezeti rendszerek jelentős része krízishelyzetbe került. A határ menti térség problémáinak feltárása és elemzése egyértelművé tette, hogy a közös fejlesztések alapja az itt élő közösségekben rejlő társadalmi tőke aktivizálása, amely minden egyéb más alapját képezi. Mindazokhoz a beavatkozási területekhez tehát, amelyek végső soron a fenntarthatóságot eredményezhetik, erősíteni kell a társadalmi partnerséget, a közösségi együttműködést és javítani kell a lakosság adaptációs képességét és a lokális tudás színvonalát.
Description
Keywords
határok - magyar-szerb , határmenti térség - Magyarország - Szerbia , határmenti együttműködés , partnerség , együttműködés
Citation
Ricz A; Takács Z. (szerk.) A régió TÍZpróbája. Szabadka: Regionális Tudományi Társaság/Društvo za Regionalne Nauke, 2015. pp. 89-99. (ISBN:978-86-86929-06-8)