Miért hagytuk?: Szemelvények az elmúlt 25 évben született írásaimból

Loading...
Thumbnail Image
Date
2015
Authors
Pálné Kovács, Ilona
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Abstract
1990 óta mintegy 130 tanulmányt (köztük több könyvet) írtam a területi kormányzásról, jórészt a hazai önkormányzati rendszert fókuszba állítva, tehát van és volt mondanivalóm a kérdéskörben. Nem azért választottam a szemelvényes műfajt, korábbi írásaimból válogatva, mert egyszerűbb és gyorsabb megoldásnak tűnt, nem beszélve az önfényezés kézenfekvő lehetőségéről, hanem azért, mert azt szeretném szemléltetni, hogy a szakma (jelentős része) kezdetektől fogva tisztában volt az önkormányzati rendszer előnyeivel és hátrányaival, s egyben képes is volt arra, hogy javaslatokat fogalmazzon meg a megoldásokra. Hogy 25 év alatt miért jártuk be a teljes decentralizációtól a szinte totális centralizációig terjedő göröngyös és nem is egyirányú utat, az sokkal inkább magyarázható a hazai politikai elit érdekei és értékei felől, illetve a reformdöntések körülményeivel. Ebben az évben záruló OTKA kutatásunk 1 reményeim szerint evidenciákkal alátámasztva igazolja ezt a feltételezést. Az összeállítás talán arra is alkalmas, hogy értékeljük a kormányzati reformokban a szakértői tudás szerepét.
Description
Keywords
önkormányzatok - Magyarország , önkormányzatiság - Magyarország , területi decentralizáció , közigazgatás , közigazgatás - Magyarország
Citation
Zongor G. (szerk.) A magyar önkormányzatok 25 éve: Visszaemlékezések, adatok és tények a magyar önkormányzatiság történetéből. Budapest: Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, 2015. pp. 180-189. (ISBN:978-963-89710-1-2)