Verseny vagy együttműködés?: (A Közel-Kelet hárompólusú légi közlekedésének kilátásai)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2016
Authors
Erdősi, Ferenc
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
Abstract
A Közel-Keleten (a példátlan gyorsasággal növekvő) légi forgalom három pólusából Isztambul és a Perzsa-öböl "olajországainak" repülőtér-együttese vált a hub-and-spoke járatszervezési modell alkalmazásával szemiglobális jelentőségű csomóponttá, fordítókoronggá, nem kis részben nagyon kedvező földrajzi fekvésüknek, Európa és Kelet-Ázsia közötti közvetítő szerepüknek tulajdoníthatóan. Az olaj utáni korszakra felkészülés okán végbemenő gazdasági szerkezetváltásban a Perzsa-öbölben Dubaj bizonyult a messze legsikeresebbnek — nagyrészt az európainál kevesebb költséggel terhelt légi szektorának robusztus fejlesztésével, mely már nagyobb arányban járul hozzá a GDP-hez, mint az olajszektor. A hub pozícióban a jövőben sem várható érdemi változás: az egymástól távoli, középtávon gigarepülőtér-komplexummá váló Isztambul és Dubaj között nem lesz verseny, az öbölbeli entitások között pedig a versenyt nem váltja fel a jelentős szinergiát ígérő együttműködés, ezért a "Dubaj-szindróma" tartósnak ígérkezik. Nyitott kérdés, hogy a világhatalommá váló India nyugati részén kialakuló "világrepülőtér" hatására diszlokálódik-e a közel-keleti légi struktúra?
Description
Keywords
légi közlekedés , Közel-Kelet
Citation
Tamás J, Popp J (szerk.) Baranyi Béla 70.: A kapocs. Debrecen: Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, 2016. pp. 124-131. (ISBN:978-963-473-931-9)