A magyar szövetkezeti hitelintézetek teljesítménye nemzetközi példák tükrében

Loading...
Thumbnail Image
Date
2015
Authors
Kovács, Sándor Zsolt
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola
Abstract
A 19. század második felében a gazdaság felgyorsulásával lépést kellett tartania a nemzeti bankrendszereknek is, ugyanis több problémát okozott a bankpiaci centralizáció, a nagyvárosokra és közvetlen környezetükre kiterjedő hitelezési tevékenység. A távoli, vidékies térségek ebben az időszakban marginalizálódtak, kirekesztődtek a pénzügyi szolgáltatások jelentős részéből. A helyzetet felismerve több Európai országban is megjelentek az első kooperatív elvek mentén szerveződő, egy adott (földrajzi, vagy tevékenységi) területre fókuszáló pénzintézetek, melyek sok esetben máig is kritikus szerepet töltenek be a vidéki lakosság és vállalkozások pénzügyi szolgáltatásokkal való ellátásában. A 21. század elején két irány figyelhető meg: egyes országokban nem értek el jelentős szerepet, vagy visszaszorultak a piacon ezek a szervezetek, míg máshol megerősödtek, s integrálódva piacvezető, ágazati piacokon vezető, vagy ahhoz közeli pozíciókat értek el. Berendezkedésük és irányítási elveik segítségével létjogosultságukat válságidőszakokban is bizonyították, a recessziós éveket könnyebben vészelték át, mint a nagy kereskedelmi banki csoportok. A tanulmány célja megvizsgálni a magyar takarékszövetkezetek napjainkban adódó lehetőségeit a nemzetközi gyakorlatok tükrében.
Description
Keywords
takarékszövetkezet , hitelintézetek - Magyarország , hitelintézeti tevékenység , gazdaságfejlesztés , bankok , bankrendszer - Magyarország
Citation
Berkes Judit; Kecskés Petra (szerk.): „Távol és közel, az elmúlt 25 év területi folyamatai, szerkezetei, intézményei ahogy az új generáció látja”: A IX. Fiatal Regionalisták Konferenciájának előadásai. Konferencia helye, ideje: Győr, Magyarország, 2015.06.19-2015.06.20. Győr: Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola, 2015. pp. 118-128. (ISBN:978-615-5391-41-5)