Környezeti kihívások a városfejlesztésben Kecskemét példáján

Loading...
Thumbnail Image
Date
2019
Authors
Hoyk, Edit
Kanalas, Imre
Farkas, Jenő Zsolt
Szemenyei, Gyula
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete
Abstract
Kecskemét, a klímaváltozásnak leginkább kitett Duna-Tisza közi Homokhátságon fekvő városként, számtalan környezeti kihívással néz szembe. Ezek közül a legfontosabbak a levegőminőség romlása, a városi hősziget-hatás, valamint a fenntartható zöldfelület és vízgazdálkodás kérdései. Tanulmányunkban röviden bemutatjuk a környezeti problémák okait és trendjeit az elmúlt egy évtized adatainak és folyamatainak elemzésével. Felhívjuk a figyelmet a közlekedési terhelés növekedésére, ezzel összefüggésben a levegőminőség romlására. Elemezzük a város zöldfelület gazdálkodásának mennyiségi és minőségi jellemzőit, kísérletet teszünk a karbon lábnyom meghatározására, valamint megvizsgáljuk a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéseket, elsősorban a városi csapadékvíz menedzsment szükségességét.
Description
Keywords
Kecskemét , levegőminőség , városi közlekedés , környezetszennyezés , környezetvédelem , zöldfelületek , vízgazdálkodás , hősziget-hatás , városfejlesztés
Citation
Farkas Jenő Zsolt; Kovács András Donát; Perger Éva; Lennert József; Hoyk Edit; Gémes Tünde (szerk.) Alföldi kaleidoszkóp : A magyar vidék a XXI. században: Tanulmányok a 70 éves Csatári Bálint köszöntésére. Kecskemét : MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete, 2019. pp. 133-146.