Regionális központok innovációs potenciálja Közép- és Délkelet-Európában

Loading...
Thumbnail Image
Date
2021
Authors
Rácz, Szilárd
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Széchenyi István Egyetem
Abstract
Jelen kutatás motivációja, hogy a posztszocialista városi folyamatok kutatásának kiterjedt szakirodalma van, de az összes közép- és délkelet-európai régióközpontot, nagyvárost összehasonlító munkák száma nemzetközi viszonylatban is alacsony. A kutatás célja az innovációs potenciál – elsősorban az egyetemek, kutatóintézetek – vizsgálata Közép- és Délkelet-Európa regionális központjaiban, az ezredfordulót követően. Az elemzés földrajzi fókusza Közép-Európa és Délkelet-Európa posztszocialista országaira terjed ki. A vizsgálódás léptéke a 100 ezer főnél népesebb nagyvárosok szintje (ideértve a fővárosokat is), illetve a régióközpontok (ez államonként eltérő tartalmú kategória, így kisebb országokban esetenként a százezer fő alatti városok is a vizsgálat tárgyát képezik). A posztdoktori kutatás szerves folytatása az előző években[2] az Új Nemzeti Kiválóság Program keretében elnyert Bolyai+ kutatásoknak. A tanulmány a munka első szakaszáról ad áttekintést.
Description
Keywords
regionális központok - Délkelet-Európa , regionális központok - Közép-Európa , innováció - Közép-Európa , innováció , Délkelet-Európa
Citation
Széchenyi István Egyetem (szerk.) Új Nemzeti Kiválóság Program 2020/2021 Tanulmánykötet Győr : Széchenyi István Egyetem, 2021 p. pp. 279-286.