Szerb (délszláv?) álom - beteljesülés - kiábrándulás, 1918-1921: (Az I. világháború utáni jugoszláv folyamatok politikai földrajzi és regionális összetevőiről)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2019
Authors
Hajdú, Zoltán
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Regionális Tudományi Társaság
Abstract
Az I. világháború előtt és alatt több délszláv koncepció született a közös haza létrehozását, a közös állam megteremtését illetően. A koncepcióknak voltak közös és eltérő elemei. A „hazaalapítási” folyamatban, az új hatalmi, politikai, közigazgatási berendezkedést illetően már megjelentek a különbségek. Az együttélés első rövid időszaka már erőteljesebben hozta felszínre a különbségeket. Az új délszláv állam példája azt is mutatja, hogy nem csak a megcsonkított, de a nagyra növelt államok is strukturális nehézségekkel küzdöttek.
Description
Keywords
állam , államkoncepciók , délszláv állam , Balkán , Balkán régió , geopolitika - Balkán térség , politikai földrajz - Balkán régió
Citation
Gál, Zoltán; Ricz, András (szerk.) A környezet és a határok kutatója : Tiszteletkötet Nagy Imre 65. születésnapja alkalmából. Szabadka : Regionális Tudományi Társaság, 2019 pp. 253-261. (ISBN 978-86-86929-07-5)