A hatalom perifériáján: Gondolatok a határok és a periféria hatalmi összefüggéseiről

Loading...
Thumbnail Image
Date
2016
Authors
Pálné Kovács, Ilona
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
Abstract
Amikor szeretett és tisztelt kollégám sok évtizedes munkássága előtt tisztelgő írásom témáját kerestem, abból indultam ki, hogy Baranyi Béla a határok és a perifériák, pontosabban a perifériák határainak kutatója. Én a hatalom kutatója vagyok, nem is nagyon erőltetett a párhuzam úgy fogalmazni, hogy a hatalom perifériájának kutatója. Abban is rokon a sorsunk, hogy Baranyi határkutatásai elsősorban akkor zajlottak, amikor a határok szerepe, még a keletieké is, felértékelődni látszott, s jómagam is több évtizeden át úgy foglalkozhattam a decentralizációval és önkormányzatokkal, hogy divatos volt a téma, normatív értelemben alig megkérdőjelezhetö. Talán nem véletlen, hogy a határok és a decentralizáció, a földrajzi és a politikai—hatalmi értelemben vett "perifériák" pozitív tartalma, és integráló, összekötő ereje, csak átmenetinek bizonyult. Mind a határok, mind a decentralizáció népszerűsége hanyatlani látszik. Rövid írásomban a jelenséget legfeljebb felvázolni tudom, magyarázni biztosan nem. Célom rámutatni arra, hogy a határok és a perifériák kutatása nélkülözhetetlen, s az elemzési megközelítések között ott kell, hogy legyen a hatalom dimenziója is, amelyik behatárolja vagy kiterjeszti a határok mentén működő helyi kormányzatok mozgásterét.
Description
Keywords
kormányzás - Magyarország , határmenti térség , periférikus térség
Citation
Tamás J, Popp J (szerk.) Baranyi Béla 70.: A kapocs. Debrecen: Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, 2016. pp. 238-244. (ISBN:978-963-473-931-9)