Az utolsó majd lekapcsolja a villanyt?: A magyar vidék jövője különböző demográfiai forgatókönyvek tükrében)

Loading...
Thumbnail Image
Date
2019
Authors
Lennert, József
Farkas, Jenő Zsolt
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Neumann János Egyetem
Abstract
Jelen tanulmány alapját képező kutatás célja Magyarország jövőbeli természetes népmozgalmi és vándormozgalmi folyamatainak modellezése és 2051-ig tartó területi előrejelzése volt. Az eredmények bemutatásakor jelen tanulmány kiemelt figyelmet szentel a vidéki tér folyamatainak. A modellezéshez és előrejelzéshez saját készítésű szoftvert használtunk, és összesen 33, különböző természetes népmozgalmi, vándormozgalmi és társadalmi-gazdasági feltételezéseket tartalmazó forgatókönyvet készítettünk. Az összes modellezett szcenárió alapján természetes fogyás, és a lakosság erőteljes elöregedése várható. Az országon belüli területi különbségek nőnek: míg a főváros környezetének népessége tovább gyarapszik, az ország nagy részén számottevő népességcsökkenés várható. Míg a modellezés során felhasznált különböző klímaszcenárióknak a vándormozgalomra gyakorolt hatása csak minimális volt, egy lehetséges jövőbeli társadalmi-gazdasági paradigmaváltásnak jóval nagyobb lehet a hatása.
Description
Keywords
demográfia - Magyarország , vándorlás városokba , vidéki térségek - Magyarország , elnéptelenedés , előrejelzés , éghajlatváltozás , demográfiai előrejelzés - Magyarország
Citation
Kőszegi Irén Rita (szerk.) III. Gazdálkodás és Menedzsment Tudományos Konferencia : Versenyképesség és innováció. Kecskemét : Neumann János Egyetem, 2019. pp. 77-83. A konferencia helye és ideje: Kecskemét, Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kara, 2018. szeptember 27–28.