Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségei Magyarországon

Loading...
Thumbnail Image
Date
2018
Authors
Uzzoli, Annamária
Beke, Szilvia
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Tomori Pál Főiskola
Abstract
A tanulmány egy hároméves kutatási projekt előzetes eredményeit mutatja be és felvázolja a jövőbeli feladatokat. Ennek során cél a hazai egészségegyenlőtlenségek területi különbségeinek értelmezése az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés egyenlőtlenségein keresztül. Az első évben elvégzett statisztikai elemzések fókuszában az akut miokardiális infarktus megbetegedési és halálozási adatainak feldolgozása állt. A legfontosabb eredmények hozzájárulnak a kutatás második évében tervezett esettanulmányok mintaterületének kiválasztásához, valamint az elvégzendő kvalitatív vizsgálatok előkészítéséhez. A statisztikai elemzések bizonyították, hogy Békés megyében paradox helyzet alakult ki a kardiológiai ellátásban: az új ellátási központ létrehozásával egyre többen jutnak hozzá a modern ellátáshoz, de ez nem járt együtt jelentős javulással az infarktus okozta halálozásban.
Description
Keywords
területi egyenlőtlenségek , egészségföldrajz , egészségföldrajz - Magyarország , egészségügyi egyenlőtlenség - Magyarország , egészségügyi egyenlőtlenség , egészségügy - területi egyenlőtlenség
Citation
Fata Ildikó , Kissné Budai Rita (szerk.) Emberközpontú tudomány: Tanulmánykötet a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából. Budapest: Tomori Pál Főiskola, 2018. pp. 155-164. (Tudományos Mozaik; 15.) (ISBN:978-615-80727-3-1)