Magyarország szomszédsági környezetének történeti változásai

Loading...
Thumbnail Image
Date
2016
Authors
Hajdú, Zoltán
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar
Abstract
Magyarország területe, államhatára, lélekszáma, a szomszédságában elfoglalt hatalmi, gazdasági, politikai stb. státusza, térségi és kontinentális hatalmi alapállása rendkívül sokat változott történetileg. Ezek a változások különösen súlyos tehertételt hordoztak a XX. században. Magyarország a század első időszakában egy sok vonatkozásban történetileg meghatározott európai nagyhatalom (sokak szerint csak középhatalom) részállama (Osztrák-Magyar Monarchia) volt. 1920 után nemzetközileg korlátozott és ellenőrzött mozgáslehetőségei között vergődő kisállami szereplő, s 1938-1941 közötti országgyarapodások időszakában nyers adataiban (terület, népesség, gazdasági teljesítőképesség, a hadsereg létszáma) növekvő nagyságú, tényleges lehetőségeiben azonban egyre inkább a III. Német Birodalom közvetlen befolyása, majd direkt ellenőrzése, végül megszállása alá kerülő ország. A XX. században a mindenkori Magyarország az aktuális szomszédjaival együtt illeszkedett be a mindenkori európai területi, gazdasági és a hatalmi struktúrákba. Magyarország és szomszédsági környezete a gyakran változó európai struktúrákon belül a leginkább változó térséghez tartozott. 1945-1990 között stabil szomszédsági környezettel bírt az ország, majd 1991-1993 között a szomszédok száma lényegesen megnőtt.
Description
Keywords
Magyarország - történet , Magyarország - szomszédos államok - történet
Citation
Tamás J, Popp J (szerk.) Baranyi Béla 70.: A kapocs. Debrecen: Debreceni Egyetem Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar; Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, 2016. pp. 164-178. (ISBN:978-963-473-931-9)